Rioolreiniging en rioolonderhoud

Om het rioolsysteem goed te laten functioneren, is het van belang dat de riolering regelmatig wordt gereinigd en geïnspecteerd op gebreken. Rions Riooltechniek is gespecialiseerd in het reinigen en onderhouden van het volledige rioolstelsel. Van keukenafvoer tot hoofdriool. Steeds meer gemeenten in Limburg en Brabant laten hun rioolsystemen door ons onderhouden en reinigen.

Particulieren

Elk rioolsysteem vervuilt na verloop van tijd. In de rioolbuizen zitten nu eenmaal veel bochten waar zeepresten, waspoeder en toiletpapier zich kunnen ophopen. Wanneer u uw rioolsysteem laat reinigen zodra u merkt dat de afvoercapaciteit vermindert, voorkomt u vervelende problemen zoals een verstopping, een lekkage of stankoverlast. We reinigen uw rioolsysteem door de buizen onder hoge druk goed schoon te spuiten. Na zo’n reiniging is de afvoercapaciteit weer optimaal. U kunt natuurlijk ook bij ons terecht voor het reinigen en onderhouden van uw pompgemaal of pompinstallatie.

Riool thuis reinigen

Bedrijven

We hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om het rioolsysteem van grote en kleine bedrijven te reinigen en te onderhouden. Ook voor het reinigen en onderhouden van vetafscheiders, vetputten, pompgemalen en pompinstallaties bent u bij ons aan het juiste adres. Op basis van uw wensen en onze ervaringen stellen we een reinigingsschema voor u op zodat u er zelf geen omkijken meer naar heeft.

Rioolleidingen traceren

Overheid

Tegen concurrerende tarieven verzorgen we het volledige onderhoud van uw rioolstelsel. Onze medewerkers zijn goed opgeleid en volgen de laatste nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied. We beschikken bovendien over een modern wagen- en machinepark waarmee we straat- en trottoirkolken en rioleringen snel en vakkundig kunnen reinigen. Door slib, zand en andere obstakels op tijd te verwijderen, zorgen we ervoor dat uw rioolsysteem goed blijft functioneren. Zodat de afwatering en eventuele berging van regenwater ook bij een zware bui gegarandeerd blijven.

We onderscheiden drie soorten rioolreiniging:

 

1. Preventief reinigen:

Preventief reinigen gebeurt meestal cyclisch. De ene opdrachtgever kiest ervoor om z’n rioolsysteem maandelijks te laten reinigen, de ander vindt eens in tien jaar voldoende. We bekijken samen welke wensen u heeft en welke frequentie goed bij uw rioolsysteem zou aansluiten.

Daarbij kijken we naar:

De karakteristieken van het rioolstelsel. Hoe is het stelsel opgebouwd? Welke bijzondere objecten omvat het? In welke afstromingsgebieden is het rioolstelsel ingedeeld? En om hoeveel delen gaat het?

De ouderdom van de inspectiegegevens van een bepaald gedeelte van het rioolstelsel.

Op basis van deze gegevens bepalen we vervolgens samen de ideale reinigingsfrequentie.
 

2. Strategisch (selectief) reinigen:

Als er voldoende kennis beschikbaar is over uw rioolstelsel, kunt u ook kiezen voor strategisch (of selectief) reinigen. Deze vorm heet ook wel dynamisch of risicogestuurd reinigen.

 • Met een strategische reiniging kunt u bijvoorbeeld de ‘first flush’ bij overstortingen verminderen. We reinigen dan vlak vóór een periode met hevige regen bepaalde gedeelten van het rioolstelsel, die dicht bij de overstorten liggen.
 • U kunt er ook voor kiezen om zinkers, bergingsriolen, verdiepte putten, zandvangers, pompkelders en riolen die snel vervuilen stelselmatig en eventueel met een hogere frequentie te laten reinigen.
 • U zou zelfs het preventief reinigen volledig kunnen loslaten en alleen die leidingen en objecten laten reinigen die ook echt vervuild zijn. In de praktijk blijkt namelijk dat bij een preventieve reiniging veel leidingen en objecten niet of nauwelijks vervuild zijn. Als u volledig wil overstappen op selectieve reiniging zijn ervaringen uit het verleden en het gebruik van beheerinformatie essentieel. Wij willen dan graag weten wat het effect van eerdere reinigingen was.

 

3. Reactief reinigen:

In dit geval laat u het riool alleen reinigen bij klachten, storingen of verstoppingen en dergelijke. Dit is een doelbewuste ad-hoc reiniging om een probleem op te lossen.

Rapportage

Voor welke vorm van rioolreiniging of -onderhoud u ook kiest, u krijgt altijd een uitgrebreide rapportage van ons. Daarmee onderscheiden we ons van andere aanbieders. Via onze digitale ‘viewer’ krijgt u een zeer gedetailleerd inzicht in de conditie van uw complete rioolsysteem. Doordat ons systeem gekoppeld is aan Google maps, ziet u snel om welke wijk, straat en put het gaat. U zoomt in op de informatie die voor u relevant is. Zo ziet u bijvoorbeeld op strengniveau hoeveel slib we bij de laatste reinigingsbeurt verwijderd hebben en welke problemen we zijn tegengekomen.

Als we de reiniging gecombineerd hebben met een rioolinspectie kunt u zelfs de beelden van onze camera in uw rapportage bekijken. Maak ook de hellingshoekmetingen, de foto’s van plekken in het riool die extra onderhoud nodig hebben enzovoort. Zo krijgt u een compleet beeld van uw rioolsysteem.

Op basis van die rapportages helpen de experts van ons Technisch Advies Bureau u om heel gericht te kiezen voor de reinigingsvorm die het beste bij die streng, straat of wijk past. Want voor de ene wijk is selectief reinigen voldoende, terwijl een andere wijk beter preventief gereinigd kan worden, om problemen te voorkomen. Zo kijken we goed met u mee naar de optimale besteding van uw reinigingsbudget.

Innovatieve rioolrecycler

Voor al deze vormen van rioolreiniging zetten we onze innovatieve rioolrecycler in: een grote rioolreiniger die de functies van een spuitwagen en een vacuümwagen in één voertuig combineert. Met deze hypermoderne recycler kunnen we het riool onder hoge druk schoonspuiten en leegzuigen. Het vrijgekomen rioolslib blijft achter in de wagen, waarna het gereinigde rioolwater opnieuw wordt gebruikt als spuitwater om de rioolbuizen nogmaals schoon te spuiten. Voor het reinigen van het hoofdriool is dus geen aparte wagen met een watertank met schoon oppervlaktewater meer nodig.

De voordelen van onze rioolrecycler:

 • We kunnen efficiënter werken (en draaien dus een hogere productie) omdat we geen water hoeven te halen om het riool schoon te spuiten.
 • Met deze rioolrecycler kunnen we uw riool zeer milieubewust reinigen. Denk aan een CO2-besparing van 40-45% in vergelijking met een traditionele reiniging met een rioolcombi of rioolset.
 • De rioolreclycler maakt minder geluid: door extra isolatie bereiken we een geluidreductie van 78 DB.
 • Weggebruikers ervaren minder overlast omdat er maar één wagen wordt ingezet.
 • Het vrijgekomen slib verwerken we zelf op milieuvriendelijke wijze tot een aantal nuttige restproducten.
 • Omdat we het slib dag en nacht kwijt kunnen op onze eigen stortlocaties zijn we flexibel in onze werktijden en werken we kostenefficiënt.
Rioolonderhoud uitvoeren

Werk in uitvoering

In veel gemeenten zorgen wij ervoor dat het hoofdriool goed blijft functioneren. Dat doen we door de kolken en putten regelmatig schoon te zuigen. Deze maand zijn we aan het werk in de volgende gemeente(s): Is uw straat binnenkort aan de beurt? Probeer uw auto dan niet op een put te parkeren. Hoe meer kolken we kunnen reinigen, hoe beter het riool in uw straat blijft functioneren. Ook bij zware regenval.

Contact

Heeft u behoefte aan meer informatie, of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op. Bel met onze vestiging bij u in de buurt of stuur een mailtje naar info@rions.nl.

VCA- en ISO-gecertificeerd

Ruim 35 jaar vakmanschap

Bij spoed: 24-uurs service

Meer weten over rioolreiniging en rioolonderhoud?

Maak direct een afspraak

  * verplichte velden

  Onze locaties

  Hoofdvestiging Maastricht 043 - 3214978
  NAWT: Slagmolen 2a
  Nuth 045 - 7111885
  NAWT: Thermiekstraat 7a
  Tilburg 013 - 2040470
  NAWT: Polluxstraat 55a
  Zoetermeer 079-8701070 Duiven 0316-870150 Sittard/Geleen 046 - 4007355 Weert 0495 - 453132 Lanaken, België +32 (0)89249583

  Maak direct gebruik van onze 24 uurs calamiteitendienst:

  Bel mij terug