Rioolinspectie

Goed rioolbeheer begint bij een goed beeld van het huidige rioolstelsel. Welke leidingen bevinden zich precies op uw grondgebied? Wat is de exacte locatie, hellingshoek en conditie van de leidingen? Rioolinspectie is vooral interessant voor gemeenten en bedrijven, maar kan ook voor particulieren zinvol zijn. Met de nieuwste technieken brengen wij de conditie van uw rioolstelsel nauwkeurig in kaart. U kunt bij ons terecht voor onder andere onderstaande inspecties:

Onze werkwijze

Alle inspecties vinden plaats volgens de geldende NEN-regelgeving. Ook de rapportages die u van ons krijgt voldoen aan de NEN-regels.

Bij de start van een groot onderhoudscontract bij een gemeente adviseren we zo’n inspectie. Zo weten wij precies in welke staat het riool is, en wat er gedurende de looptijd van het contract allemaal moet gebeuren om het riool in topconditie te brengen en te houden.

Maar een rioolinspectie is ook zinvol bij een nieuw – of net gerenoveerd – riool.

Is er sprake van een probleem dat opgespoord moet worden, dan starten we een rioolonderzoek.

Heeft u behoefte aan meer informatie, of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op. Bel met onze vestiging bij u in de buurt of stuur een mailtje naar info@rions.nl.

Rioolinspectie

Camerainspectie

 • Riool inspectie vanaf Ø 50mm t/m Ø 200mm

We beschikken over een zeer compact camerasysteem waarmee we zelfs de kleinste buizen met een doorsnede van 5 cm kunnen inspecteren.

 • Rioolinspectie vanaf Ø 200mm t/m Ø 2500mm

Bij grotere en langere rioolbuizen zetten we onze speciale tv-inspectiebus met zelfrijdende kleurencamera in. Eventuele gebreken kunnen we feilloos in beeld brengen. Zelfs in de slecht bereikbare delen van het riool zien we exact wat er mis is. Denk aan scheuren, verzakkingen, wortel-ingroei, vervuiling, aantastingen en zand-inspoeling.

Hellingshoekmetingen

Onze camera’s zijn standaard uitgerust met een hellingshoekmeter. Daarmee ontdekken we eventuele verzakkingen in het riool. We kunnen meteen meten hoe groot het afschotverloop is. De meetresultaten geven we op een grafische manier helder weer in een lengteprofiel. Daar gebruiken we een softwareprogramma voor dat hier speciaal voor is ontwikkeld. U krijgt alle resultaten van ons in een helder inspectierapport.

Stationaire inspectie

Naast de rijdende camera’s werken we ook met vaste camera’s die we in een put laten zakken. Vanaf een vast punt kunnen ze verschillende rioolstrengen over een grote afstand in beeld brengen: op foto’s en video’s. Zo’n put-buis-video is een uitstekende manier om de algemene toestand van een rioolsysteem te onderzoeken. Voor zo’n inspectie hoeft het riool niet gereinigd te zijn.

Ons camerasysteem is uitgerust met een ‘elektronische spiegel’. Dankzij een geavanceerde lichtbron kan de inspecteur tot een aantal meter in de buis inzoomen op details in het buisprofiel. Via een aangesloten beeldscherm worden de waarnemingen direct geregistreerd in ons softwarepakket. Met dit handzame systeem kunnen we ook op moeilijk toegankelijke locaties een inspectie uitvoeren. Zoals in het buitengebied of in fabrieksgebouwen.

Onze inspecteur beoordeelt de beelden volgens de NEN 13508-2-norm. Ook de Leidraad classificatie van RIONED is geïmplementeerd in ons softwarepakket. Zo kunnen we de put-buis-video’s automatisch verwerken in GWSW. De beelden kunnen geëxporteerd worden via rib-x.

Een stationaire inspectie is zinvol bij strategische en operationele planvorming. Deze (steekproefsgewijze) inspectie geeft u zeer relevante informatie voor uw strategische en operationele planning maakt.

Met de inspectiemethode rondom storingen of klachten kunt u een aanwijzing krijgen over de locatie, aard en oorzaak van een storing of klacht. Het gaat dan vooral om storingen en klachten die betrekking hebben op de ‘afstroming’.

Rioolonderhoud uitvoeren

Deze methode heeft wel een aantal beperkingen:

 • Putvideo-inspectie geeft alleen een beeld vanaf een vaste standplaats. Hierdoor zijn op grotere afstand details van de buiswand niet waarneembaar, zijn metingen (bijvoorbeeld van de voegwijdte) onmogelijk en is de locatie (afstand tot de put) van de toestandsaspecten niet exact vast te stellen.
 • Inspectie in een niet-gereinigd riool kan leiden tot waarnemings- en beoordelingsfouten. De buiswand is vaak bedekt met slijm en andere verontreinigingen, waardoor de conditie van de buiswand lastig te zien kan zijn.
 • Hoe ver in de buis gekeken kan worden, hangt af van de sterkte van de lichtbron, de diameter en het materiaal van de buis. Bij kleinere diameters komt het licht minder ver dan bij grotere diameters.
Rookgasonderzoek

Satellietcamerainspectie

Naast de gewone camerainspectie bieden we ook de mogelijkheid om een satellietcamerainspectie te doen. Bovenop onze gewone camera zetten we een hele kleine satellietcamera die in een huisaansluiting past. Dat kleine extra cameraatje gebruiken we om een probleem in een huisaansluiting te onderzoeken en in kaart te brengen. We hoeven dus niet bij u in huis te zijn om een probleem in de huisaansluiting te analyseren. Dat kan vanuit een kolk op straat.

Vetafscheiders

Drone-inspectie

Bij inspecties van grote rioolbuizen of moeilijke bereikbare plekken zetten we een drone in. Onze medewerker hoeft dan niet af te dalen om de camera in de rioolbuis te plaatsen, dus deze vorm van inspectie is extra veilig en efficiënt, en tegelijk ook heel nauwkeurig. We maken gebruik van de nieuwste ELIOS 3 Flyability, die gevlogen wordt door een ervaren dronepiloot.

Deze drone heeft een grote actieradius, een sterke motor en een goede infraroodcamera die ook prima beelden in het donker maakt. De drone heeft ook een speciale LIDAR-scanner waarmee we 3D-beelden kunnen maken.

Op die beelden zien we heel duidelijk waar de problemen zitten. Een scheur, breuk of verstopping is duidelijk te zien. Op die manier kunnen we de oorzaak van een lekkage of verstopping makkelijk opsporen. Ook onder gebouwen en op andere plekken die moeilijk te bereiken zijn. Het is een hele efficiënte manier om een complex rioolstelsel nauwkeurig te inspecteren.

De beelden worden vervolgens geanalyseerd door onze ervaren inspecteur. Van de beelden wordt een duidelijk 3d-model gemaakt dat ons helpt om het probleem snel op te lossen.

Digitale riooltekeningen

Op basis van onze verschillende inspectiemethodes kunnen we een digitale tekening van uw rioolstelsel maken. Zo weet u exact waar welke leidingen zich bevinden in uw domein. De gegevens worden aangeleverd in een GIS-programma dat voldoet aan de laatste standaard.

Op basis van de juiste informatie en meest actuele stand van zaken kunnen we een meerjaren-onderhoudsbegroting voor u opstellen, waarbij de budgetten realistisch over de looptijd worden verdeeld.

Rioolleidingen traceren

VCA- en ISO-gecertificeerd

Ruim 35 jaar vakmanschap

Bij spoed: 24-uurs service

Heeft u riool een inspectie nodig?

Maak direct een afspraak

  * verplichte velden

  Onze locaties

  Hoofdvestiging Maastricht 043 - 3214978
  NAWT: Slagmolen 2a
  Nuth 045 - 7111885
  NAWT: Thermiekstraat 7a
  Tilburg 013 - 2040470
  NAWT: Polluxstraat 55a
  Zoetermeer 079-8701070 Duiven 0316-870150 Sittard/Geleen 046 - 4007355 Weert 0495 - 453132 Lanaken, België +32 (0)89249583

  Maak direct gebruik van onze 24 uurs calamiteitendienst:

  Bel mij terug